Top
Tips voor het verwerken van flock- en flexfolie

Probeer altijd eerst het product uit op een restje stof om te zien hoe heet het strijkijzer moet staan en met hoeveel kracht je moet persen.

Flockfolie (strijkvelours)1. Knip of snijd de gewenste vorm uit het folie. 

2. Zorg dat de stof waar je de flockfolie op wilt persen schoon, droog en kreukvrij is. Als je het flockfolie wilt gebruiken op gekochte kleding, was en strijk het kledingstuk dan eerst om eventuele vuilafstotende lagen te verwijderen.


3. Leg het flockfolie op de stof, zorg dat de plaklaag op de stof ligt en het plastic beschermlaagje aan de bovenkant. De plastic beschermlaag glimt meestal, je kunt ook in een hoekje een stukje los peuteren, zodat je zeker weet dat de folie goed ligt.

4. De strijkbout moet op ongeveer 160 graden staan en de stoomstand moet UIT geschakeld zijn. 

Zelf leg ik tegenwoordig een stuk bakpapier tussen de stof/applicatie en de strijkbout. Mijn ervaring is dat er minder snel bobbeltjes ontstaan op de plaatsen waar de stoomgaatjes van de strijkbout zitten en de stof meer beschermd wordt waar er geen applicatie zit. Zorg ook dat je op een harde ondergrond perst, zodat er voldoende druk op het materiaal komt zodat de hechting optimaal is.

5. Pers gedurende  15 a 20 seconde. Het is heel belangrijk dat je echt perst met kracht en NIET strijkt! 

6. De plastic beschermlaag verwijder je als het werk nog lauw is.
7. Strijk daarna de achterkant van de stof nog even na.
Soms zie je bobbeltjes op de plaatsen waar de stoomgaatjes van de strijkbout zaten, dit verdwijnt vanzelf, soms pas na het wassen.
Mocht je per ongeluk het flockfolie verkeerd om op de stof gelegd hebben en het flockfolie zit aan je strijkijzer geplakt dan kun je dit eenvoudig reinigen. Zorg dat het strijkijzer nog heet is en wrijf met een vochtige doek het flockfolie eraf. 


Flexfolie

Volg stap 1 t/m 4 van de uitleg van flockfolie.
5. Pers gedurende 15 a 20 seconde. 
6. De plastic beschermlaag verwijder je als het werk nog warm is. Let op de holografische en glow in the dark flexfolie eerst af laten koelen voordat je de plastic beschermlaag verwijdert!
7. Strijk daarna de achterkant van de stof nog even na.

Ontstaan er bobbels of vloeit het folie uit, dan is het strijkijzer te warm, te lang en/of met teveel kracht geperst. 

De flexfolie kun je over elkaar heen persen, behalve de kleuren fel blauw, goud en zilver en glow in the dark en pearl glitter folies.

De vernieuwde kwaliteit flockfolie is wasbaar op 60 graden en kan in de droger gedroogd worden!
De vernieuwde kwaliteit flockfolie in de neon kleuren is wasbaar op 40 graden.
Flexfolie uni is wasbaar op 60 graden. Overige flexfolie soorten zijn wasbaar op 40 graden.

Mocht onverhoopt na het wassen het folie toch loslaten, kun je het nogmaals persen. Gebruik bakpapier tussen het folie en strijkijzer en volg de instructies nogmaals op.   

  Een paar linken waar je veel sjablonen/tekeningen kunt vinden:
Sjablonen 1
Sjablonen 2