Top
Tips om hotfix applicaties te maken en te bevestigen
Het maken van een hotfix / rhinostones applicatie

Benodigdheden: of 

Het maken van een applicatie

Kies een afbeelding die je wilt gaan maken van de hotfix steentjes. Je kunt online veel gratis patronen vinden, hier bijvoorbeeld. 
Vervolgens knip je een stuk strijkfolie uit ter grootte van de afbeelding. Dit leg je op de afbeelding. Eventueel plak je de afbeelding vast aan het folie, zodat het niet meer kan verschuiven en je het werk niet in een keer hoeft af te maken.

Haal de zwarte beschermlaag eraf. De plakkant van de folie wijst dus naar boven.

Met het pick-up potlood pak je een steentje op en leg je met de gekleurde kant naar beneden op het folie, de lijmkant van het steentje wijst naar boven. De plakkracht van het folie is groter dan dat van het witte pick-up potlood, het steentje zal dus makkelijk op het folie achter blijven.

Ben je klaar of wil je tussendoor stoppen, leg dan de zwarte beschermlaag van het strijkfolie weer op het folie. Op een later tijdstip kun je de beschermlaag er weer van af halen en verder gaan.

Bevestigen van de applicatie op een kledingstuk met het strijkijzer

Is de afbeelding klaar, dan kun je het op textiel strijken. De strijkbout verwarm je voor, iets koeler dan katoenstand. Let wel op dat de temperatuur niet te hoog is voor het textiel waar je de applicatie op wilt aanbrengen.
 
Je verwijdert de zwarte beschermlaag van het folie en plakt de zelf gemaakte hotfix applicatie op de gewenste plaats op het textiel. 

Leg tussen de lagen textiel, een stuk karton of iets dergelijks om de andere kant van bijvoorbeeld een shirt of broek te beschermen. Het kan namelijk voorkomen dat de lijm iets door het textiel heen gaat en daarbij dus beide lagen textiel aan elkaar plakt. 

Tussen de nog te strijken applicatie en het strijkbout leg je een stuk bakpapier om het textiel te beschermen voor de langdurige hitte van het strijkijzer. 
Vervolgens zet je het strijkijzer op de applicatie gedurende ongeveer 40 seconden. Let op dat je niet strijkt! Met een strijkbeweging zouden de steentjes kunnen verplaatsen! Zelf verplaats ik een aantal keren de strijkbout door deze van het textiel te halen en op een andere manier op de applicatie te zetten. Bij de gaatjes waar de stoom normaal gesproken uit komt, is de hitte van de bout natuurlijk minder. Je wilt dat alle steentjes goed verwarmd worden zodat ze vast geplakt worden aan het textiel.

Heb je alle plaatsen gehad? Laat het werk dan afkoelen en haal voorzichtig het folie van het textiel af. Komen er toch nog steentje mee met het folie, herhaal dan het strijken nogmaals net zolang dat alle steentjes op het textiel achter blijven.

Wasvoorschrift

Je kunt het kledingstuk wat je voorzien hebt van een hotfix applicatie op 40 graden wassen binnenste buiten. In de droger kan het kledingstuk niet.


Bevestigen van de steentjes met de applicator 

De applicator gebruik je inprincipe om steentjes ergens op vast te maken als je de strijkbout niet kan gebruiken, bijvoorbeeld op tassen, riemen, laarzen, papieren kaarten, fotolijstjes, doosjes etc.
Je kunt voorzichtig met een stift op de plek waar je een applicatie wilt maken, stipjes zetten om het patroon vooraf aan te geven. Kies de steentjes die je wilt gebruiken en zorg dat de juiste tooltip op de applicator.
Doe de stekker in het stopcontact, zet het knopje aan en wacht 2 minuten zodat de applicator goed voorverwarmd is. In die tijd kun je prima de steentjes op de juiste plek leggen.
Plaats de applicator recht op op een steentje. Pak het steentje op en zorg dat het steentje enkele seconde opwarmt. Je ziet de lijm wat gaan smelten en glinsteren. Breng dan het steentje op de juiste plek aan, haal de applicator eraf en druk het steentje voorzichtig nog aan. Gebruik hierbij geen kracht anders kan de lijm onder het steentje vandaan komen.
Afhankelijk van het materiaal waarop je het steentje plaatst, leg je eventueel nog een stuk karton onder het werk, zodat er geen lagen textiel aan elkaar geplakt kunnen worden. Zie ook bij de uitleg van een applicatie bevestigen met de strijkbout.
Als het steentje lastig loslaat van de applicator, kun je met een naald of pincet door het gleufje het steentje op zijn plaats houden als je de applicator verwijdert. 

Let op dat de applicator zeer heet wordt. Je kunt je er makkelijk aan branden en is dus niet geschikt voor kleine kinderen! Bij gebruik door oudere kinderen adviseer ik dit altijd onder begeleiding van een volwassene te laten doen!